Live i bingohall

Det finns ungefär ett hundratal bingohallar runt om i Sverige idag, i år när bingon firar sitt 50-årsjubileum i vårt avlånga land år 2011. Något som de flesta håller med om är att bingon inte tappat i popularitet under de här åren utan snarare tvärt om, ökat. Nu för tiden spelar alla bingo, barnfamiljer, gamla och unga, alla kan spela bingo tillsammans. Oavsett om de spelar bingo i en bingohall eller på Internet.

Att spela bingo live i en bingohall är i princip det mest traditionella man kan göra när det kommer till att spela bingo. Där är en bingoutropare, han eller hon ropar ut de dragna numren i en mikrofon allteftersom numren dras. Det finns några olika sätt som man brukar dra numren på i en bingohall, vilket man använder beror lite på hur modern bingohallen är. Det kan vara en gammal hederlig bingotrumma som används, den består av en cylinder med nät på sidorna som man blandar bollarna genom att veva runt den. Sedan plockar man en boll i taget. På en lite modernare bingohall så använder man oftast en dator med slumpgenerator i som slumpmässigt drar bingonummer som visas på en skärm samtidigt som de blir utropade.

Hur spelet går till

När folk börjar sätta sig ned så har de köpt en eller flera bingobrickor att spela med, dessutom har de en duttpenna att markera med. Får man inte en sådan när man köper brickor så brukar det antingen gå att köpa dem på plats eller så delas de ut gratis. För att vinna gäller det precis som annars att få fem markerade rutor med nummer i rad på sin bricka. Antingen ska det vara på diagonalen, lodrätt eller vågrätt. Ibland spelar man mönsterbingo och då krävs det att man får det förutbestämda mönstret ifyllt på brickan för att vinna. Då ropar man bingo och får sin vinst, ibland går spelet vidare tills alla bollar dragits och ibland slutar en omgång med att en spelare fått bingo.

Att spela bingo live i en bingohall är fantastiskt roligt och socialt, ofta finns det annan underhållning i pauserna mellan spelen också. Det kan vara saker som musik, ett band som spelar, en komiker eller annat. Och känner man för att äta eller dricka något så brukar det även finnas en kafeteria eller dylikt i anslutning till bingohallen.